Weekend Nieuwpoort

Weekend Nieuwpoort 26-27-28 april 2019. 


DAG 1

 

In de vroege vrijdagochtend werden verschillende koffers en andere bagage in de bus geladen die stipt klaarstond voor de trip naar Nieuwpoort. Binnen enkele uren waren we op onze bestemming waar we opgewacht werden voor een middagmaal dat meer dan voldoende en lekker was Na deze maaltijd was het tijd om de streek te verkennen. Er was een aanbod aan verschillende wandelingen of gewoon wat slenteren over de dijk , stad en haven. Daar stond de grote gouden schildpad met ruiter, het werk van Jan Fabre die nog een bronzen broertje heeft in Namen boven op de citadel.

De Waalse versie koste een slordige 300000 Euro, de Vlaamse maar liefst een half miljoen.

Voor de stevige stappers stond er een tocht op het programma door de duinen en langs het strand. Het eerste stuk bevatte heel wat losse zand en pittige hellingen die zeer vermoeiend waren, maar al snel ging dit over in semi verharde paden door de verschillende natuurgebieden die iedereen verraste door zijn diversiteit. Toen iedereen uitgestapt was was het tijd voor een opfrisbeurt. Bij het avondmaal was de keuze meer dan voldoende. Daarna kon men de keuze maken uit spelletjes doen of lekker uitwaaien op het strand. Het was een prachtige avond om te aperitieven.

 

DAG 2

 

Na een stevig ontbijt waren er meerdere keuze wandelingen:stadswandeling of naar Nieuwpoortstad. Deze laatste ging langs de IJzer over een lang plankenpad via verschillende wegeltjes en kanaaltjes naar het centrum met zijn prachtig belfort en stadhuis. Na enig zoeken hebben we toch nog een café gevonden waar we met zijn allen iets hebben genuttigd. Op de terug weg kregen we een kortstondige bui over ons die al snel vergeten was door de stevige wind die alles droog blies. Dan was het weer tijd voor een maaltijd. In de namiddag was het tijd voor een wandeling rond de haven. Met het veer naar de overkant richting vuurtoren (die nog gediend heeft voor de opnames van Wittekerke). Met de gps in de hand richting haven door het natuurgebied van de IJzermonding waar een uitkijkpunt was voor zeehonden en andere dieren. Helaas ditmaal niks gezien, vorige keer wel een zeehond gezien met jong. Niet getreurd het uitzicht op de jachthaven was prachtig. Via de achterkant van de vismijn kwamen we aan bij het monument van Albert 1 opgericht als gedenkteken van koning Albert 1 en strijders aan het IJzerfront. Via het sluizencomplex van de ganzenpoort, waar men indertijd de sluizen had opengezet voor het achterland te laten overstromen,werd er een welverdiende stop gemaakt in een bruin cafeetje met heel veel streekbieren en gezelligheid.(Waar er enkele opmerkelijk spreuken stonden waar ik er een van heb onthouden : alcoholvrij bier is zoals een bh die aan de wasdraad hangt; het beste is er uit.) Iedereen voldaan en de tocht ging verder langs het achterland in de open velden waar een stevige bries ons voortdurend terugblies. Het laatste stuk ging langs de campings en vakantieverblijven richting centrum, waar toch wel iets minder wind was. Opgefrist en uitgewaaid konden we al weer aanschuiven voor het uitgebreide avondmaal. Eenmaal dit op was kon men de avond nog wat na kaarten of bij drinken, dit maal wel binnen want buiten stond er een stevige noordwester.

 

Dag 3

 

Tijdens de vroege ochtend regende het behoorlijk en stond er een stevige wind wat een groep niet weerstond om een tocht van 19 Km te maken naar de IJzertoren. Nog voor we vertrokken was het gelukkig gestopt met regenen maar waaien deed het des te meer. De thuisblijvers konden gaan schoppen of spelletjes spelen. Een klein groepje is het eerste stuk met de tram gereden en na hereniging met de rest ging het naar de oude spoorweg richting Diksmuide. De frontzate is aangelegd op het voormalige traject van de spoorlijn van Diksmuide naar Nieuwpoort, soms ook gekend als Lijn 74. Vanaf 1983 werd deze verlaten en ondertussen is de opgebroken spoorweg als wandel- en fietsroute opengesteld. Gedurende de eerste jaren kon men op het bestaande assenbed van Nieuwpoort naar Diksmuide rijden. Bij de realisatie van de lange afstandsfietsroute (LF 1- Noordzeeroute) liep een deel van het traject langs de Frontzate. Door het groot succes bij de fietsers en wandelaars werd voor een bredere en betere verharding geopteerd. De nieuwe ‘Frontzate’ werd net voor de zomer 1990 heropend. Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog was ‘de Frontzate’ een belangrijke verdedigingslinie. Gedurende deze oorlog vervulde Lijn 74 een belangrijke strategische rol, onder meer tijdens de onderwaterzetting van de IJzervlakte waarbij de spoorwegberm fungeerde als waterkering. Nog tijdens W.O. I, werden langsheen de spoorlijn kleine bunkers gebouwd. Deze bakstenen schuilplaatsen werden ingegraven in de spoorwegbermen. Een 70-tal hiervan zijn tussen Pervijze en Nieuwpoort de stille getuigen van deze wrede oorlog. Wie van een fietstocht vol natuur en geschiedenis houdt, zal zich hier beslist thuis voelen. Met de wind in de rug hadden we een stevig tempo en schoten we aardig op. Rustplaatsen waren er links en rechts wel, maar slechts op een plaats stonden er een paar automaten bij een boerderij waar we ons lunchpakket soldaat hebben gemaakt. In de verte zagen we de toren die soms achter de bomen verdween maar steeds weer groter terugkwam. Er werd voortdurend gevraagd is het nog ver, met als antwoord achter de volgende bocht aangezien er maar ene draai was op het laatste. Eenmaal aangekomen waren we wat vroeg en zijn nog de lokale horeca gaan steunen. Eenmaal binnen in het complex werden we naar boven gelift op het bovenste verdieping waar een gids ons alles uit de doeken deed over de Waterfront van de W.O. 1. De liefhebbers konden nog naar de top waar een prachtig uitzicht was over de IJzervlakte. Daarna dwarrelden we naar beneden langs verschillende exposities van W.O. 1 over de gruwel en de onzin van deze oorlog die heel wat menselijk leed heeft veroorzaakt. Eenmaal beneden konden we nog een tas koffie nuttigen en was het tijd om terug huiswaarts te keren Op de terugweg werd er nog druk na gemijmerd over het geslaagde weekend dat volgend jaar zeker een herhaling krijgt maar dan op heuvelachtig terrein.

 

Jos Vrijsen

 

 

    


 
Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.be
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

18.05 | 08:16

ZEER MOOI GEDAAN EDDY BEDANKT VOOR AL JE WERK TOPP

...
01.05 | 06:57

Hartelijk dank voor uw fijne reactie/begrip ! Hopelijk tot gauw.

...
30.04 | 20:30

Beste voorzitter, bestuursleden.
Bedankt dat jullie, ondanks een Corona uitbraak in eigen club, een mooi parcours voorzien hebben. Alvast bedankt hiervoor.

...
22.01 | 19:46

Wanneer worden er weer Coronawandelingen georganiseerd? We kijken er naar uit.

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE